Garść wiadomości na temat witaminy A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, albowiem była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina A jest sporo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednak witamina A jest nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale jest również wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach i warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą sprawą do zapamiętania jest to, że spożywanie zbyt wielkiej liczby czystej witaminy A może być toksyczne. Ważne jest, żeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci oraz innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, jaką można spożyć. Dlatego potrzebne jest, aby skupić się na zdobyciu jak największej liczby beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać ogromne ilości czystych pokarmów bogatych w witaminę A.

https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/dla-pacjenta/

Mnóstwo osób pamięta, jak powiedziano im, iż jedzenie wielkiej liczbie marchwi pomaga widzieć w nocy a jest toż zrobione witaminą A, która jest wytwarzana z wysokiego poziomu beta karotenu, który wybiera się w warzywach. Inne pokarmy, które mają wysoki poziom beta karotenu, który można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest stosowany nie jedynie do robienia witaminy A, ale sam w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest używany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga także zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a także naprawiać je, jeśli są uszkodzone, aby zapobiec infekcji. Dzieci również potrzebują dużo witaminy A, żeby pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju.

Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *